Vloeibare siliconen

Vloeibare siliconen a-componentVloeibare siliconen zijn perfect om zelf op een mal te maken op een eenvoudige en goedkope manier van een bestaande afbeelding. In deze siliconen mal kan je vervolgens weer iets gieten, bijvoorbeeld gietzeep waarna de afbeelding is nagemaakt.

Vloeibare siliconen b-componentA en B component
De siliconen bestaat uit een a en b component, als deze twee met elkaar gemengd worden zal de siliconen hard worden.

Met een toevoeging van 5% verharder (verharder = B-component) zal het ± 24 uur duren voordat de siliconen uitgehard is. U kan ook meer toevoegen kan maar dan loopt u het risico dat niet alle luchtbelletjes uit de mal zijn verdwenen voordat de siliconen is uitgehard.

Plasticine naden dichten bij vloeibare siliconenPlasticine
Met de plasticine kunnen de naden aan de onderkant tijdelijk worden gedicht, voordeel van deze klei is dat het niet hard wordt en hergebruikt kan worden. Rol een strookje en druk daar de rand in wat om het voorwerp staat.

 

Wat heeft u nodig:

  • Vloeibare siliconen (A-component)
  • Verharder (B-component)
  • Maatbeker om te mengen
  • Klei om naden dicht te maken
  • Plastic lepel
  • Groot bord
  • Placemat

Het is belangrijk om een stevige vlakke ondergrond te hebben, een plat bord kan een goede oplossing zijn. Plak vervolgens het voorwerp waar je een mal van wil maken met een stukje dubbelzijdig plakband in het midden van het bord vast (wat de onderkant gaat worden komt op het bord vast te zitten).

Pak de placemat of een ander dik buigbaar stuk plastic en draai deze ruim om het voorwerp heen zodanig dat er rondom het voorwerp een 3mm ruimte is. Plak daarna over de naad van de placemat breed plakband zodat de placemat dicht is. Voor de stevigheid ook aan de buitenkant.

Plasticine
Rol een rolletje van de plasticine klei alsof je brood bakt en maak daar een rondje van ter grote van de placemat. Voordeel van deze plasticine klei is dat het niet hard wordt, hierdoor scheurt het niet waardoor de siliconen niet uit de placemat kan lopen. De klei kan later gewoon weer hergebruikt worden.

Leg dit op het bord om het voorwerp heen en druk daar de rand van de placemat in. Met de plasticine worden de naden aan de onderkant tijdelijk worden gedicht.

Vloeibare siliconenrubber maatbeker

Plaats de maatbeker op de weegschaal en druk op tara, hierdoor wordt de beker niet meegewogen. Nu is het een beetje gokken hoeveel siliconen je nodig hebt om de mal te maken. Doe genoeg component A in de maatbeker en kijk hoeveel gewicht het is.

Aangezien de verharder minder weegt dan een gram per ml en de siliconen juist meer is het belangrijk om eerst te bepalen of u op gewicht of inhoudt gaat werken. In beide voorbeelden wegen we de siliconen, maar de verharder wordt toegevoegd op gewicht of druppels.

Verharder toevoegen op gewicht
Gebruik per 100 gram siliconen 5 gram verharder.

Verharder toevoegen met druppels
Gebruik per 100 gram siliconen 5 gram verharder.
15 druppels is ± 1 ml, dus voor 100 gram zijn er 75 druppels nodig

 

Druppel vervolgens de verharder er bij, en roer dit goed door en giet vervolgens dit over het voorwerp en laat het minimaal 24 uur drogen.

Hierna kan de mal uit de placemat gehaald worden en is de mal klaar. Denk er wel aan dat je niet alles zomaar mag namaken!

 

Schoonmaaktip: ga nu niet het maatbekertje en andere gebruikte spullen proberen direct schoon te maken,
laat alles 24 uur liggen dan trek je namelijk het er zo vanaf!

Vloeibare siliconen