FAQ meest gestelde vragen
Gietzeep, ook wel smeltzeep genoemd is een zeep dat smelt bij een bepaalde temperatuur. Als het gesmolten is kan er een kleur en geur worden toegevoegd waarna het in een mal gegoten kan worden.
Snijd de gietzeep in blokjes of reepjes, hoe meer aanraking er is des te sneller zal het smelten. Voor het snijden kan een bot mes gebruikt worden of een plamuurmes.
Smelten doen we Au bain-marie, dit is een techniek dat wordt gebruikt om o.a. voedsel gelijkmatig te verwarmen zonder dat het direct in contact komt met een hete warmtebron. Het verwarmen gebeurd met een warmtegeleidend bad, in dit warmwaterbad plaats je een inhang pan met de gietzeep. Het grote voordeel van bain-marie is dat het warm water in de pan als een buffer fungeert tussen de warmtebron en de zeep. Hierdoor kan de zeep nooit warmer worden dan de temperatuur van het water.
Als je een pan met zeep direct op het gas warm maakt zal de onderkant van de zeep ver boven de 100 °C komen met alle gevolgen van dien. Smelten in de magnetron wordt afgeraden! Het beste is een inductie kookplaat die je op 60 °C kan instellen (let op veel inductiekookplaten beginnen pas bij 80°C).
Dit verschilt per gietzeep producent. Veel gietzeep smelt pas boven de 65 a 70 °C en sommige nog hoger. Boven de 60 °C is nadelig omdat je heel heet water nodig hebt met alle risico’s van dien! onze zeep is zo ontwikkeld dat het bij 50 graden al smelt en is hierdoor perfect voor decoratie doeleinden.
Dat is de ham vraag, het probleem ontstaat mede door glycerine, het hoofdbestandsdeel van gietzeep. In 2010 zijn er uit pure frustratie in dit probleem gedoken en ontdekte we waarom gietzeep nat werd. Er zijn twee soorten van nat worden, zweten (het vocht komt uit de zeep) en condenseren (het vocht wordt aangetrokken uit de lucht).
Zelfs het gebruik van (verkeerde) kleurstoffen en te veel of verkeerde geurolie kan natte zeep veroorzaken. Ook het toevoegen van andere producten zoals blaadjes kan het zelfs veroorzaken.
Je komt zweetvrije gietzeep tegen echter dit kan nog steeds nat worden (condenseren). Wij hebben de gietzeep zo ontwikkeld dat het: droog blijft, transparanter is, zachter is waardoor het niet breekt, egaler wit, sneller laten smelten en langzamer laten stollen.
Dit is erg afhankelijk van hoe groot het eindproduct is dat je gemaakt hebt. Hoe groter het is, hoe meer zeep er gebruikt is hoe langer het zal duren. Ook de omgevings-temperatuur is een factor, hoe warmer het is hoe langer het zal duren. Als we praten over zeepjes voor een zeepketting zal het in de regel na ± 20 minuten hard genoeg zijn.
Hoe makkelijker de warmte weg kan hoe sneller het zal afkoelen, heb je meerdere mallen vol met zeep leg deze dan niet strak tegen elkaar aan maar zorg dat er lucht tussendoor kan. Wil je het afkoelen versnellen dan kan je de mal inclusief de zeep in een koud water bad leggen zonder dat de zeep in aanraking met het water komt. Je koelt dan Au bain-marie de zeep af zonder dat je nadelige bijverschijnselen hebt.
Het spreekt voor zich dat als je de zeep uit de mal haalt het sneller zal afkoelen. Haal het er echter niet te snel uit, je kan de zeep beschadigen (indeuken).
Gebruik alleen onze zweetvrije gietzeep dat ook condensvrij is.
» Temperatuur zeep niet hoger maken dan 60°C
» Alleen Au bain marie smelten, nooit magnetron gebruiken
» Niet langer verwarmen dan nodig, gesmolten is gesmolten
» Deksel op de pan houden, en alles wat verdampt terug doen in de zeep
» Beperkte kleur en geurstof gebruiken (bij voorkeur alleen onze producten)
» Indien mogelijk Inductie kookplaat gebruiken op 60°C. Geen inductie kookplaat? gebruik dan een thermometer in het water
Onze eigen ontwikkelde gietzeep is niet te koop in de winkel maar alleen via onze webshop
Nee zeker niet, sterker nog de meeste zeep kan je niet smelten! Glycerine zeep wordt vloeibaar als het warm gemaakt wordt, als het afkoelt dan zal het weer gaan stollen dus wordt het weer hard.